Surimi

Surimi este un cuvant importat din limba japoneza care se refera la un aliment care este fabricat din pasta din carne de peste.
De obicei, surimi este obtinut din carnea unor specii de peste ieftin care
este fiarta si pulverizata, amestecata cu o serie de substante care ii dau o consistenta gelatinoasa, de cauciuc in momentul in care cand surimi este gatit.
Surimi este un aliment apreciat in cultura gastronomica a multor popoare asiatice. Cele mai des intalnite forme sub care este comercializat surimi este de batoane (in Romania) sau sub forma de picioare de crab, langusta sau in forme care amintesc de obicei de fructe de mare extrem de costisitoare. Totusi, surimi nu este un fruct de mare, deoarece este un produs obtinut eminamente industrial. Surimi se prepara prin fierbere sau prajire.

Din ce este facut surimi
- carne de peste (de obicei specii cu preturi mici)
- gelatina
- coloranti industriali
- amidon
- albus de ou
- sorbitol
- zahar
- proteina vegetala de soia
- ulei vegetal
- arome artificiale

Deoarece surimi se obtine dupa un proces industrial lung, pasta obtinuta aeste aproape inodora si insipida (fara gust si fara miros). De aceea, pentru aromatizare se folosesc inlocuitorii artificiali.
Culoarea pe care au produsele generic numite "surimi" este data de colorantii industriali si de produsele cu rol de conservare (E-uri).
Datorita numarului mare de aditivi alimentari continut de pasta surimi, aceasta nu este recomandata copiilor mici.
Amidonul si zaharurile continute de surimi fac ca produsul sa nu fie recomandat in curele de slabire si nici persoanelor supraponderale sau obeze.
Surimi nu are valoare nutritiva sporita si nu are un aport semnificativ de nutrienti (proteine, minerale, vitamine) necesari bunei functionari a organismului.
Dimpotriva, datorita numarului mare de aditivi alimentari folositi la prepararea surimi, acesta poate fi periculos pentru sanatate, in special pentru persoanele alergice sau care sufera de anumite afectiuni precum obezitatea, celiachia, persoanelor cu intoleranta la gluten, diabeticilor, etc.

 
 
 
eXTReMe Tracker