Kimchi

Kimchi – este emblema bucatariei coreene, reprezentand o garnitura extrem de iute, facuta din varza murata si ardei iute, in principal, si tinuta la fermentare mai multe luni, sub pamant, in vase de lut; este bogata in fibre si in vitamina C; uneori se mai folosesc si ridichii, ceapa verde si castraveti; kimchi difera in functie de zona geografica (nord-sud), dar si de sezoanele in care este preparata; este considerata si una dintre cele mai sanatoase feluri de mancare coreene; un lucru haios – asa cum englezii si americanii spun „cheese” inainte de a face poze, la fel si coreeni spun „kimchi” inaintea fotografiilor;
In cele ce urmeaza voi prezenta reteta de baza pentru Kimchi, urmand ca in postarile viitoare sa revin cu diverse variatiuni pe aceeasi tema, prin schimbarea listei ingredientelor si a aromelor folosite, pentru a acoperi o gama cat mai larga de preferinte.
Ingrediente:
- 0.5 kg varza
- 3 linguri sare
- > 1 lingura de miere, dupa gust
- 1 lingura usturoi pisat
- 1 lingura ghimbir dat pe razatoare
- 3 fire ceapa verde taiata marunt
- > 1 lingura de chilli pepper (sau pasta de chilli), dupa gust
- 1.5 litri apa.
Frunzele de varza se curata de cotoare, se presara foaie cu foaie cu sare (in total 2 linguri), se pun intr-un castron mare, si se adauga 1 litru de apa rece peste ele. Vasul se acopera cu o farfurie peste care se pune o greutate, pentru a ne asigura ca tot continutul este acoperit de lichid, si se lasa pana a doua zi.
In ziua urmatoare se spala bine fiecare frunza, pentru a nu pastra lichid sau sare pe ele, apoi se presara uniform cu urmatoarele ingrediente, cate o lingura din fiecare: sare, miere, usturoi, ghimbir, ceapa verde, chilli. Se pun toate intr-un borcan mare, se adauga o cana si jumatate de apa calduta, si se acopera gura acestuia cu o farfurie. Datorita procesului de fermentatie ce va urma, este recomandat ca borcanul sa nu fie inchis ermetic, cu capac, si sa avem grija sa nu fie foarte plin (sa lasam minimum 3 degete deasupra continutului, pentru a permite fermentatiei sa aiba loc, fara ca lichidul sa dea pe dinafara).
Dupa 2-3 zile Kimchi este gata si putem incepe sa-l consumam. Din acest moment va fi necesar sa fie depozitat intr-un loc racoros.
Sa avem insa in vedere ca Kimchi ajunge la maturitate din punct de vedere nutritional, abia dupa 2-3 saptamani de fermentatie, sub 7 grade Celsius, asa ca, pentru a beneficia de tot complexul sau de efecte, ideal ar fi sa ii permitem acest interval de timp pentru a-l consuma.

 
 
 
eXTReMe Tracker